Na Groblju mira blagoslovljena 342 križa za žrtve s područja Brotnja

  • 23. kolovoza 2021.

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, danas je na Groblju mira na Bilima slavljena sv. Misa, koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, nakon čega je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast svim žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Današnje obilježavanje održano je u organizaciji Odjela Hrvatskog narodnog sabora za Drugi svjetski rat i poraće, a obilježavanje je kod Brotnjaka izazvalo posebno zanimanje zbog nedavno postavljena 342 križa za žrtve s područja općine Čitluk.

Propovijedajući danas ispred crkve sv. Josipa, mons. Petar Palić kazao je kako svi oni koji su prošli iskustvo rata znaju da je teško doći do istine, te naglasio kako je moralna dužnost svakoga od nas boriti se za istinu i očuvanje uspomene na ubijene.

Istina nema alternative, jer istina dovodi do pravde, a učvršćuje mir. Dokle god povijest počiva na neistinama i mitovima, na jednostranom pogledu na stvarnost, budućnost počiva na klimavima nogama. Kako bismo bili korak bliže istine, Europski parlament je 2008. godine donio rezoluciju kojom je pozvao sve svoje članice na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, komunizma, nacizma i fašizma – kazao je mons. Palić i u nastavku svoje propovijedi dodao kako je projekt Groblja mira, kao spomen prostora na pobijene, plemenito djelo i da sve nevino stradale žrtve zaslužuju istinu.

Krist nas je otkupio podnijevši za nas žrtvu na križu, poziv je to svima nama da svakoga dana postajemo žrtvom za drugoga – svoje bližnje. Na taj način moći ćemo vrednovati žrtvu svih onih koji su dali svoje živote za našu sretnu budućnost, slobodu, mir i pravdu… Sve nepravde i svi nepravedno ubijeni u svim neljudskim sustavima imaju pravo na istinu i moralna je dužnost svih nas boriti se za istinu i očuvati spomen na ubijene – zaključio je mons. Petar Palić.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji “Groblja mira” obilježava se od 2013. godine. Na ovu činjenicu i na samu izgradnju Groblja mira u prigodnom govoru osvrnuo se fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva ubijenih hercegovačkih franjevaca te član svih radnih tijela koja vode brigu o Groblju Mira na Bilima i tijela koja vode brigu o žrtvama totalitarnih režima.

Fra Miljenko Mića Stojić zahvalio se Hrvatskom narodnom saboru na čelu sa dr. Draganom Čovićem na cjelokupnoj podršci. Također, Stojić se zahvalio svima koji tijekom cijele godine rade na poslovima kao što su prikupljanje podataka o žrtvama, uređivanje popisa, postavljanje križeve i svim ostalim poslovima, kao i svim obiteljima pobijenih i dobročiniteljima koji su svojim prilozima podržali projekt postavljanja križeva.

Uz ovo fra Mića se osvrnuo i na postavljanje i elektrifikaciju zvona, ostale nedavne radove vezane za Groblje mira, proširenje „Puta spasa iz Domovinskog rata“, te na radove koji su planirani.

Znamo da su križ i Domovinski rat osi oko kojih se vrti naša vjera i naša sloboda. Najjasnije su to rekli naši branitelji stavljanjem krunice oko vrata u neizvjesnoj borbi za slobodu. Vođeni tom mišlju već smo pristupili pripremama za podizanje kipa Pieta – Gospa u krilo prima svog mrtvog Sina – kazao je fra Miljenko Mića Stojić.

U znak zahvale za iskazanu podršku i poticajne riječi izrečene na današnjem misnom slavlju, fra Miljenko Mića Stojić uručio je mons. Petru Paliću fotografiju na kojoj je kadar sa prošlogodišnje proslave.

Okupljenima na Groblju mira obratio se i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ BiH, kazavši kako je Groblje mira posebno mjesto sjećanja na sve hrvatske žrtve iz Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poraća.

Danas možemo svjedočiti da smo na pravom putu, a čuli smo puno riječi u ovih osam godina, a najznačajnija od svih njih koju smo kazali i sa ove govornice i sa mnogih drugih govornica je da smo dali doprinos da se skine veo šutnje o žrtvama križnog puta. Zbog toga danas s ponosom možemo gledati u oči one malobrojne preživjele koji mogu svjedočiti o Križnom putu. Jasno je da ih je svaki dan sve manje. Otrgnuli smo od zaborava nešto o čemu se nije smjelo govoriti šest desetljeća. Nastavit ćemo dalje ne baveći se prošlošću. Upravo na tragu ovoga što gradimo ovdje na Groblju Mira razmišljamo o svojoj budućnosti. Sve žrtve Križnog puta stradale su primarno zato što su bile drugačije – kazao je dr. Čović.

Nitko nam ništa u životu nije poklonio. Za sve ćemo se morati sami izboriti. Nije nam nitko dao ni ovo Groblje mira. Morali smo ga sami osmisliti i kroz tijela našega Hrvatskog narodnog sabora doći do jedne ovakve razine. Ovaj pleter koji imamo ovdje je najbolji primjer kako se svi mi zajedno trebamo ponašati. On je slika zajedništva svakog Hrvata diljem svijeta – zaključio je dr. Dragan Čović.

Obilježavanju obljetnice nazočili su predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine.

Izvor: Citluk.ba