Naše žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im svima podižemo križeve na Groblju mira na Bilima, bez obzira znalo se ili ne za njihov grob, te stvaramo prostor gdje se za njih zajednički možemo moliti i o njima razmišljati. Crkva u Hrvata, pak, žrtve svoga puka obilježava na razini nad/biskupija i župa, kako se može vidjeti u poglavlju Obljetnice.

U prvoj se fazi podižu križevi za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. To je zbog toga što ih je najviše i što zub vremena opasno prijeti da padnu u zaborav. Nakon toga prelazi se na podizanje križeva za žrtve iz Domovinskog rata koje su nam namrijele slobodu.

Postupak za podizanje križa je sljedeći. Obratite se najprije Povjerenstvu za obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području svoje općine, na području županije, najbližoj udruzi sličnoga cilja… te njima prijavite određenu žrtvu ukoliko već nije unesena u popis. Ako negdje nisu ustrojena ovakva ili slična tijela, onda potaknite društvene vlasti na svome području da to što prije učine.

Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 100 Eura ili 200 KM. To je nešto više od stvarnog iznosa sa svrhom da tako stvorimo fond za one žrtve koje nemaju nikoga svoga ili tih njihovih za njih jednostavno nije briga.

A križeve smo počeli podizati onim redom kako je nastajalo i djelovalo pojedino povjerenstvo. Tako ćemo i dalje raditi.

Ovo je popis povjerenstava do sada uzetih u razmatranje. Ujedno su to i poveznice na njihove stranice koje vam trebaju pomoći u vašoj plemenitoj namjeri skrbi za svoje žrtve.