Na Groblju mira počelo postavljanje križeva za broćanske žrtve

  • 10. kolovoza 2021.

Prva faza postavljanja križeva na Groblju mira za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk je u tijeku. Danas je završen prvi dio planiranih i dogovorenih radova u okviru kojih će više od 300 žrtava s područja općine Čitluk dobiti svoj spomen križ uz prateću pločicu s osobnim podacima do 21. kolovoza i misnog slavlja na Bilima.

Od Slavena Markote, predsjednika Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk informirani smo o tijeku izvođenja radova na memorijalnom Groblju mira. Markota je istaknuo kako je danas završeno postavljanje prvih 110 križeva i pločica sa osobnim podacima za broćanske žrtve te da se križevi za žrtve s područja općine Čitluk nalaze u polju C Groblja mira na Bilima.

Radovi na postavljanju križeva napreduju u skladu sa dinamičkim planom, a samom izvođenju radova na terenu nazočili su Slaven Markota i Mate Miletić, predstavnici čitlučkog Povjerenstva te Ilija Vrljić, voditelj udruge Mir International koja se brine o memorijalnom groblju.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk odlučilo se za model postavljanja križeva u kojemu je polje za sve žrtve s područja općine Čitluk podijeljeno po župama, a zatim su polja župa podijeljena po naseljenim mjestima, sve kako bi križevi najbližih srodnika mogli biti na okupu.

21. kolovoza na Bilima će s obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma. Svetu misu za sve nevino stradale žrtve, s početkom u 12 sati toga dana, predvodit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski, a nakon mise počast žrtvama odat će se i polaganjem vijenaca. Do tada na Groblju mira bit će postavljeno više od 300 križeva za žrtve s područja općine Čitluk, što je dodatni motiv da Brotnjaci u što većem broju posjete narednu misu na Bilima i poklone se našim žrtvama koje su dale najviše što jedan čovjek može dati – svoj život.

Izvor: Citluk.ba