Ažuriran popis žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk

  • 5. siječnja 2021.

Popis žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk objavljen je 26. studenoga kako bi bio dostupan broćanskoj javnosti i kako bi javnost mogla aktivno sudjelovati u izradi Žrtvoslova općine Čitluk za razdoblje Drugog svjetskog rata i poraća. Popis žrtava objavilo je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk a nakon objavljivanja i prikupljanja novih podataka popis je ažuriran 05. siječnja 2021. godine.

Prema podacima iz ažuriranog popisa, na području općine Čitluk u spomenutom razdoblju zabilježene su ukupno 1563 žrtve na području općine Čitluk. Podaci o najviše stradalih, njih 469 zabilježeni su u župi Čerin. U župi Međugorje stradalo je 279 žrtava, u župi Čitluk 255, u župi Gradina 238, u župi Gradnići 176, a u župi Ploče – Tepčići 146 žrtava.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk i u predstojećem razdoblju stoji na raspolaganju žiteljima Brotnja koji imaju podatke o neevidentiranim žrtvama, kao i za eventualne izmjene i nadopune prikupljenih podataka o žrtvama.

Cjelokupni proces izrade Žrtvoslova pokrenut je kako bi žrtvama bio odan zasluženi pijetet. Također, projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi podigne bijeli križ, neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana. U sveobuhvatnim planovima za izgradnju Groblja mira predviđeno je polje posvećeno žrtvama s područja općine Čitluk. O ovom projektu više informacija donosimo Vam u informativnom letku.

Dokumenti:

Popis žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk ažuriran 05. siječnja 2021. godine

Informativni letak