Žrtvama palim za slobodu župljani župe Čerin odali zasluženu počast

  • 25. listopada 2020.

Župljani župe Čerin danas su na dostojanstven način odali počast žrtvama iz svoje župe te ih se sa zahvalnošću prisjetili prilikom programa kod spomen obilježja i tijekom svete mise u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika.

Kod spomen obilježja poginulima u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu počast su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali predstavnici Općine Čitluk, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici mjesne zajednice Čerin i Povjerenstva za uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Skrušenu molitvu nakon polaganja vijenca predvodio je fra Hrvoje Miletić, župnik župe Čerin, dok je misno slavlje predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva hercegovačkih franjevaca.

U svojoj propovijedi fra Miljenko Mića Stojić kazao je kako je hrvatska povijest prepuna primjera mučeništva i mučenika te kao primjer naveo sv. Ivan Kapistrana, jednog od najglasovitijih propovjednika svoga vremena i blaženu kraljicu Katarinu Kosaču Kotromanić, posljednju herceg-bosansku kraljicu. Također, u uvodnom dijelu propovijedi fra Mića se osvrnuo na poziv sv. pape Ivana Pavla II koji je pozvao na popisivanje svih mučeništava i mučenika.

Ova naša župa Čerin, koja i nije tako velika, dobro zna što su to nevolje koje te pogode kada unatoč povijesnim prilikama ostaneš onaj koji jesi. Oduprla se u vremenu Turaka, oduprla se u Prvom svjetskom ratu, oduprla se u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Pritom je samo u ovim dvama zadnjim ratovima stradalo oko 500 njezinih članova. Nismo se bojali njihove žrtve početi popisivati još u ono nesretno jugo-komunističko vrijeme, oni su bili i ostali naši. Naši su bili i oni koje su posebno progonili sve to nesretno vrijeme. Cijenili smo ih jer smo držali da izriču ono što i sami nosimo u dnu svoga srca. Pohvalno je da smo se ovako ponijeli prema članovima svoje župne zajednice – kazao je fra Miljenko Mića Stojić.

U nastavku svoje propovijedi Stojić se osvrnuo na neke od postupka za proglašenje mučenicima uz konstataciju da su neki već završeni, kao što je to u slučaju Drinskih mučenica, ili se na njima predano radi, kao što je to slučaj sa pobijenim hercegovačkim franjevcima. Govoreći o postupcima za proglašenje crkvenih osoba mučenicima, Stojić je kazao kako postoji mogućnost za proglašenje mučenicima i članova puka božjega iz župnih zajednica, jer neki kandidati to zasigurno zaslužuju.

Dok o svemu ovome razmišljamo. Dok tražimo svoj put, ne bismo se smjeli razočarati. Istina je da imamo mnogo poteškoća u našim životima, na našem putu. Mnogi su naši dali život za ideale, a danas to nekima kao da nije bitno. Oni bi htjeli nešto drugo. Oni bi htjeli život bez odgovornosti, kruha bez znoja i zbog toga će završiti kao gubitnici, zajedno s njima i mi budemo li se dali zavesti i razočarano poći tražiti neko drugo podneblje i neku drugu sreću od ove koju imamo. Još je važno i pitanje života. Ne bude li djece u našem narodu svi ovi naši mrtvi past će u zaborav kao što su pali mnogi narodi… Neka nam ovaj današnji dan, ovaj spomen na pale za našu slobodu rasvijetli buduće korake. Osnažimo se vjerom u našega Boga i njome pobjeđujemo sve svoje životne poteškoće – poručio je na kraju propovijedi fra Miljenko Mića Stojić.

Počast poginulim braniteljima s cijelog područja općine Čitluk odat će se u petak, 30. listopada kod Spomen križa u 10.45 sati i u župnoj crkvi Krista Kralja – Čitluk, gdje će u 11 sati započeti misa za sve poginule branitelje.