Posjeta Općini Čitluk povodom podizanja križeva na Groblju mira na Bilima

  • 3. rujna 2020.

Projektom memorijalnog Groblja mira na Bilima predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi poginuloj ili nestaloj u Drugom svjetskom rati i poraću podigne bijeli križ sa pločom na kojoj će pisati osnovni podaci o žrtvi. Popise žrtava Organizacijskom odboru dostavljaju općinska/županijska Povjerenstva za popis grobišta i žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, te se već otpočelo sa podizanjem križeva žrtvama iz općina koje su bile aktivne te su završile svoje popise.

Organizacijski odbor za gradnju Groblja mira, u kojem su članovi Odjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS, članovi udruge Mir International i članovi općinskih/županijskih Povjerenstava za popis grobišta i žrtava, uz potporu Hrvatskog narodnog sabora gradi ovaj memorijalni centar kao spomen na sva mjesta stradanja hrvatskog naroda, koja su simbolično prikazana na ovom mjestu Crkvom posvećenoj sv. Josipu a po uzoru na starohrvatske crkve, te središnjem križu po uzoru na Vukovarski križ i podignutim bijelim križevima za svaku žrtvu Drugog svjetskog rata i poraća.

Kamen temeljac za Groblje mira postavljen je 2013. godine, te od tada svake godine povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima upriliči se sveta misa i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Iz godine u godinu vidljiv je napredak u gradnji ovog memorijalnog centra te je tako i na ovogodišnjem obilježavanju, uz ranije postavljene križeve crkvenim osobama iz tri biskupije Bosne i Hercegovine, postavljeno novih 738 križeva žrtava iz Odžaka i 164 križa žrtava iz Širokog Brijega. Također, grade se prilazni putevi i ostala infrastruktura a sve prema projektu i planu organizacijskog odbora.

U cilju nastavka daljnjih radova Organizacijski odbor je tijekom mjeseca kolovoza i početkom rujna posjetio načelnike Općina Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Čitluk, te ih izvijestio o dosadašnjim radovima kao i nastavili suradnju sa članovima Povjerenstava na podizanju novih križeva.

Također, planirano je u skorom periodu posjet i drugim Općina, kako bi ih se potaknulo na nastavku rada na popisima žrtava, a koji će kao i ostale informacije o gradnji Groblja mira biti dostupne na portalu www.grobljemira.info.

Grobljemira.info