Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta u trećem sazivu nastaviti će s ranije započetim aktivnostima

  • 23. lipnja 2020.

Konstituirajuća sjednica trećeg saziva Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk održana je danas u Maloj dvorani Kulturno-informativnog centra.

Odlukom usvojenom na 36. sjednici Općinskog vijeća Čitluk za članove Povjerenstva imenovan su: Slaven Markota, fra Miljenko Mića Stojić, Ivica Šarac, Žarko Dugandžić, fra Miro Šego, Ivan Sivrić, Mate Miletić, Andrija Stojić i Ivan Stojić, a kako bi Povjerenstvo, nakon imenovanja članova, nastavilo s radom danas su na konstituirajućoj sjednici izabrani predsjednik i potpredsjednik Povjerenstva te tajnik.

Za predsjednika Povjerenstva u novom mandatnom razdoblju izabran je Slaven Markota, koji je ovu funkciju obnašao i prethodnom četverogodišnjem razdoblju, dok je za potpredsjednika izabran Andrija Stojić a za tajnika Ivan Stojić, koji su također na navedenim funkcijama bili i u prošlom sazivu Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Nakon izbora za predsjednika Povjerenstva, Slaven Markota se zahvalio na još jednom ukazanom povjerenju i rekao da će se Povjerenstvo i u narednom razdoblju zalagati isključivo za istinu. Također, Markota je istaknuo kako će Povjerenstvo uz svoje redovite aktivnosti biti ujedno i potpora uredničkom vijeću za Monografiju.

Članovi Povjerenstva koji su nazočili današnjoj sjednici složili su se kako Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk treba nastaviti sa svim ranije započetim aktivnostima.

Fra Miljenko Stojić je započeo temu vezanu za prikupljanje sredstava za postavljanje križeva na Groblju mira za žrtve s područja općine Čitluk odnosno Brotnja. Govoreći o ovoj temi Markota je rekao da će uskoro broj računa biti objaviti na stranici Groblja mira– www.grobljemira.info, te da će se i putem drugih portala i medija obavijestiti javnost kako za svoje poginule članove obitelji mogu uplatit doznaku za spomen križ na Groblju mira.

Trenutno se prikupljaju sredstva u Širokom Brijegu, te će se za žrtve za koje je novac prikupljen postaviti križevi na Groblju mira na onom dijelu Groblja mira koji je predviđen da se postave križevi za pobijene s tog područja. Tako bi trebali na narednoj misi na Groblju mira imati već prve križeve za žrtve sa područja Širokog Brijega.

Jedan od zaključaka Povjerenstva je da se uputi poziv pučanstvu Brotnja, odnosno svima onima koji to mogu da sudjeluju na misi zadušnici na Groblju mira na Bilima povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Ove godine misa na Bilima će se održati 22. kolovoza, a o samoj organizaciji ovog događaja bit će još govora tijekom narednih ljetnih mjeseci.