Završen drugi mandat povjerenstva koje vodi brigu o grobištima iz Drugog svjetskog rata i poraća

  • 17. siječnja 2020.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk zaključilo je rad u svom drugom mandatu.

U dvorani za sastanke Općine Čitluk jučer je održana sjednica Povjerenstva na kojoj je predstavljena inicijativa sa pete sjednice Povjerenstva i izvješće o radu Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Sjednici Povjerenstva nazočili su članovi ovog tijela, načelnik općine Čitluk Marin Radišić i Mate Miletić, savjetnik načelnika općine Čitluk, a izvješće o radu Povjerenstva koje je u sadašnjem sastavu konstituirano početkom srpnja 2016. godine prezentirao je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva.

Markota je u svom izlaganju naglasio da je Povjerenstvo nastavilo, kao i njegov raniji saziv, s održavanjem redovitih sjednica, aktivnostima na terenu vezanim za obilježavanje i evidentiranje poznatih i nepoznati grobova iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća smještenih po raznim dijelovima Brotnja. Također, Povjerenstvo je nastavilo i s ekshumacijama te je u drugom sazivu obavilo tri ekshumacije posmrtnih ostataka uz što su posmrtni ostaci jedne osobe, nakon provedene DNK analize i utvrđivanja identiteta, predani rodbini uz prigodni ispraćaj iz mrtvačnice u groblju Podadvor.

U svom izlaganju Markota je članove Povjerenstva upoznao i sa svojim sudjelovanjem na sastancima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a kao i na sastancima udruge Mir International koja se skrbi o Groblju Mira na Bilima, gdje se održava obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma u čijoj organizaciji čitlučko povjerenstvo aktivno sudjeluje.

Na inicijativu Povjerenstva pokrenut je proces izrade monografija za žrtve minulih ratova na području Brotnja što je također spomenuto u izvješću o radu i o čemu su članovi Povjerenstva razgovarali na jučerašnjoj sjednici ističući kako su odbor za izradu i uredničko vijeće za izradu monografije nakon imenovanja počeli s konkretnim radom.

Načelnik općine Čitluk Marin Radišić na jučerašnjoj sjednici dao je punu podršku aktivnostima Povjerenstva i pozdravio aktivnosti vezane za izradu monografije, uz što je najavio da će uskoro započeti proces imenovanja novog Povjerenstva.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk sjednicu je završilo uz zaključak kako se uskoro očekuje imenovanje novog Povjerenstva te da će ovo Povjerenstvo kontinuirano raditi i nesebično se zalagati za istinu o stradanju broćanskog puka.

Poznat po nesebičnom zalaganju za otkrivanje sudbine nastradalih hrvatskih vojnika u II. svjetskom ratu i poraću bio je Rade Raća Stojić, dugogodišnji član povjerenstva koje vodi brigu o pronalaženju i obilježavanju grobišta, koji je preminuo za vrijeme mandata. Njegove kolege prisjetile su se njegovog nesebičnog doprinosa povjerenstvima u dva mandata, tijekom kojih je aktivno sudjelovao u svim aktivnostima Povjerenstva a i sam je samostalno prije utemeljenja Povjerenstva radio na prikupljanju informacija kroz razgovore sa svjedocima, obilježavanju i fotografiranju mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava.

U znak zahvalnosti za ogroman doprinos i zalaganje članovi Povjerenstva nakon sjednice posjetili su Radin grob u Dragićini, gdje su zapalili svijeću i pomolili se za pokojnog hrvatskog revolucionara, domoljuba, uznika i branitelja s kojim su imali čast i zadovoljstvo surađivati.