Nakon DNK analize potvrđen identitet žrtve iz Drugog svjetskog rata

  • 14. kolovoza 2019.

Posmrtni ostaci Ante Romića, hrvatskog vojnika poginulog u Drugom svjetskom ratu, posljednje počivalište dobit će u groblju Kongora u Tomislavgradu.

U okviru svoje djelatnosti Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk posmrtne ostatke Ante Romića ekshumiralo je u lipnju 2014. godine na brdu Zoljevac. Samoj ekshumaciji pristupilo se na temelju podataka koje je prikupio Rade Stojić Raća, nedavno preminuli član Povjerenstva, a budući da su podaci o stradavanju hrvatskog vojnika uključivali mjesto pokopa i svjedočanstvo o njegovom identitetu, Povjerenstvo je bilo u mogućnosti kontaktirati njegovu rodbinu.

Nakon što je DNK analizom potvrđen Romićev identitet, jučer je u mrtvačnici čitlučkog groblja Podadvor održan ispraćaj posmrtnih ostataka. Ujakove posmrtne ostatke Anti Budimiru ispred Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk predao je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, a uz fra Miru Šegu, koji je predvodio molitvu, jučerašnjem ispraćaju nazočili su Mate Miletić, savjetnik načelnika općine Čitluk, Pavo Zovko, pomoćnik načelnika iz Službe za financije i članovi obitelji Budimir.

Prema podacima dostupnim Povjerenstvu, Romić je stradao u veljači 1945. godine, a nakon ekshumacije, stručne analize posmrtnih ostataka i konačnog utvrđivanja identiteta, posmrtni ostaci Ante Romića bit će na dostojanstven način pokopani u obiteljsku grobnicu.