Imena jedanaest stradalih učenika uklesana u kamen za trajni spomen

  • 8. veljače 2023.

 

U Čitluku je 07. veljače obilježena 72. obljetnica stradanja jedanaest učenika čitlučke osnovne škole. Obljetnica tragičnog stradanja koje je potreslo cijelo Brotnjo, ali i Hercegovinu, obilježena je misom u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku te otkrivanjem i blagoslovom spomen obilježja u blizini mjesta stradanja.

Misno slavlje u spomen na jedanaest poginulih učenika predvodio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, u suslavlju s don Đurom Benderom, dekanom Broćanskog dekanata i župnikom župe Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek, Gradina,  fra Nikolom Rosančićem, župnikom župe sv. Blaža Gradnići i don Nikšom Pavlovićem, župnim vikarom župe Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek, Gradina. Stradalih učenika u molitvi su se prisjetili članovi obitelji stradalih učenika, predstavnici Općine Čitluk, članovi Povjerenstva za uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Čitluk, učenici i djelatnici OŠ fra DidakaButnića, učenici i djelatnici SŠ dr. fra Slavka Barbarića te mnogobrojni Brotnjaci.

Obraćajući se okupljenima u svojoj propovijedi fra Miro Šego je kazao kako se u Hercegovini obilježavaju mnoge obljetnice stradanja, a da su u veljači brojne obljetnice, počevši od obljetnice pogibije jedanaest učenika 1951. godine, Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca u spomen na 66 ubijenih fratara pa sve do prisjećanja na stradanje vjernog puka u teškim vremenima obilježenim velikim iskušenjima, ali u isto vrijeme i snagom vjere.

– U povijesti učimo da je rat završio 1945. godine, ali vidimo da se događaj, kojeg se danas spominjemo, dogodio šest godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. Taj događaj je nažalost samo jedan odsjaj onoga što se u ratu i poraću događalo – da stradaju maleni, oni koji nikome i nizašto nisu krivi. Posljedica ljudske zlobe, ljudskog razaranja uništavala je one najmanje… Danas je jedna od naših temeljnih zadaća zaštiti malene i nevine, biti im istinska zaštita u njihovom životu, koliko god je to  moguće – poručio je fra Miro Šego u dijelu svoje propovijedi.

Nakon misnog slavlja sudionici obilježavanja obljetnice uputili su se do platoa ispred glavnog ulaza u čitlučko groblje Podadvor, gdje je otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje, čije idejno rješenje je izradio arhitekt Ivo Krasić.

U eksploziji zaostale bombe smrtno su stradali učenici petog razreda: Nikola Karačić (Rafin), Drago Vidić (Antin), Ivan Pejdo (Jozin), Mirko Barić (Stankov), Stojan Ljoje (Matin), Zdravko Kordić (Barišin), Drago Zubac (Ivanov), Jago Zubac (Andrijin), Jure Zubac (Ivanov), Pero Prskalo (Marijanov) i  SlavkoBuntić (Mirkov). Njihova imena uklesana su na spomeniku, a svakog od učenika simbolizira i jedna kocka spomenika koji odiše obilježjima nacionalnog i vjerskog opredjeljenja broćanskog puka.

Sa simbolikom spomen obilježja i tijekom njegove izrade nazočne je upoznao Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. Svjetskog rata i poraća na području Općine Čitluk, koji je kazao kako čitlučko Povjerenstvo u suradnji s Udrugom Mir international i odjelom za Drugi svjetski rat i poraće pri Hrvatskom narodnom saboru BiH, čiji predstavnici su nazočili obilježavanju obljetnice, predano radi na postavljanju križeva za sve žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća na Groblju mira. Do sada je na Groblju mira postavljeno približno 500 križeva za žrtve s područja općine Čitluk, a predviđeno je da i stradali učenici imaju spomen križeve na Groblju mira.

– Na Groblju mira predviđeno jedanaest križeva za naših jedanaestero učenika koji su poginuli tragičnim događajem na današnji dan prije 72 godine. Već prošle godine Povjerenstvo je na obilježavanju ove tragične obljetnice obećalo da će izgraditi spomenik na ovome području, za što smo dobili podršku Općine Čitluk. Održali smo niz sastanaka s arhitektom Ivom Krasićem i po našem mišljenju smo odabrali najbolje moguće rješenje. Započeli smo radove i hvala Bogu uspjeli ih završiti do današnjeg dana kako bi na dostojanstven način obilježili ovu obljetnice i obljetnice koje su pred nama, jer ne smijemo dopustiti da se ovakav događaj zaboravi. Ovo je jedna od najvećih tragedija u Hercegovini i šire – poručio je Markota, uz zahvalu svima koji su sudjelovali u izradi spomen obilježja.

Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. Svjetskog rata i poraća na području Općine Čitluk i troje učenika otkrili su spomen obilježje, koje je nakon toga blagoslovio fra Miro Šego.

Član čitlučkog povjerenstva je i naš brotnjak Fra Miljenko Stojić koji je vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće.

Nakon otkrivanja i blagoslova, kod spomen obilježja vijenac su položili Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva koje je iniciralo izgradnju, dok su cvijeće i svijeće položili mnogobrojni sudionici obilježavanja obljetnice.

Učenica 6.a razreda OŠ fra DidakaBuntića Iva Barbarić na obilježavanju obljetnice krasnoslovila je pjesmu „Jedanaest zvijezdica“ i na taj način dala lijep doprinos dostojanstvenom obilježavanju obljetnice.

JEDANAEST ZVJEZDICA

Visoko, visoko na nebesima,
odzvanja smijeh i vesela graja,
igraju se pa trče pa beru cvijeće,
malena radosna broćanska raja.

Daleko ispod u nizinama,
za njima još suze klize,
kao vječni podsjetnik i rana u grudima,
svima koji još žive.

Djecu nam ne dirajte,
oni nisu nizašto krivi,
sve ratove zaustavite,
za njih, da oni žive.

Ne trebamo ubojite naprave vaše,
‘mjesto njih, ruže vam darivamo,
knjige, pjesme i igre nam pripadaju,
bolji svijet da gradimo, stvaramo.

Visoko, visoko na nebesima,
jedanaest zvjezdica bljeska i sjaji,
ne ponovilo se nikada više
jer nam srce i dalje krvari.

Autorica pjesme: prof. Matija Macan, na svečanosti krasnoslovila učenica Iva Barbarić