Monografija posvećena žrtvama iz Brotnja sadržavat će podatke o stradalima u svjetskim ratovima i Domovinskom ratu

  • 5. travnja 2019.

U uredu predsjednika Općinskog vijeća Čitluk danas je održana 5. sjednica Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Uz članove Povjerenstva sjednici su također nazočili Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Mate Miletić, savjetnik načelnika.

Sjednica Povjerenstva održana je kako bi članovi Povjerenstva razgovarali o aktivnostima vezanim za pripremu monografije posvećene žrtvama i kao bi načelniku općine Čitluk, koji je u uvodnom dijelu sjednice Povjerenstvu dao punu podršku u radu, uputili inicijativu kojom se predlaže imenovanje Odbora za izradu monografije koja će uz žrtve Drugog svjetskog rata biti posvećena i žrtvama Prvog svjetskog rata te Domovinskog rata, te inicijativu za imenovanje Uređivačkog vijeća za izradu monografije.

Imenovanje Odbora za izradu monografije i Uredničkog vijeća, načelnik općine Čitluk Marin Radišić predložit će za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Čitluk jer je ovakva procedura propisana odlukom o utemeljenju Povjerenstva koju je usvojilo Općinsko vijeće Čitluk.

Razmatrajući mogući sastav Odbora za izradu monografije, Povjerenstvo je kontaktiralo sve župnike Broćanskog dekanata i oni su se složili da će biti dio Odbora za izradu monografije zajedno sa članovima Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, kao i drugima koji mogu pomoći u izradi monografije.

Također, Povjerenstvo je sastavilo popis užeg Uređivačkog vijeća, a važno je naglasiti da će ovo tijelo u svom radu biti otvoreno i za vanjske suradnike.

Uz navedeno, članovi Povjerenstva razgovarali su prikupljenim podacima i ovom prilikom naglasili da su u suradnji sa župnicima prikupljene vrijedne informacije i da Povjerenstvo već raspolaže vrijednom arhivom podataka o žrtvama ratova koja će služiti za prvi korak u izradi monografije.

Za očekivati je da će izrada monografije biti složen i zahtjevan projekt čija će izrada trajati više od godinu dana. U razgovorima vezanim za izradu istaknuto je kako je najvažnije izbjeći eventualne pogreške, te da je jako važno u izradu monografije uključiti stručnjake iz različitih sfera. Tako će primjerice u izradi monografije važan doprinos dati povjesničari, zatim demografi, koji će objasniti utjecaj ratova na današnju populaciju u Brotnju i ostali stručnjaci čiji će radovi biti zaokruženi u jednu cjelinu.

Nije nam bitna brzina izrade monografije već nam je bitna njena kvaliteta. Moramo već jednom imati knjigu sa popisom naših žrtava jer to dugujemo stradalima, ali i današnjem stanovništvu Brotnja. Što budemo više odgađali korake vezane za izradu monografije posao će biti teži i zato je sada pravo vrijeme da učinimo ove aktivnosti – izjavio je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, i naglasio da će monografija sadržavati podatke o žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata, te Domovinskog rata.