Na sjednici Povjerenstva razgovarano o aktivnostima vezanim za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća

  • 12. ožujka 2019.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk održalo je četvrtu sjednicu u mandatu Povjerenstva, čiji je aktualni saziv konstituiran u srpnju 2016. godine. Uz članove Povjerenstva sjednici održanoj u Dvorani za sastanke Općine Čitluk nazočili su Marin Radišić, načelnik općine Čitluk i Mate Miletić, savjetnik načelnika.

Članovi Povjerenstva na današnjoj su sjednici razmatrali informaciju o dosadašnjem radu i aktivnostima Povjerenstva, informaciju o radu središnjeg povjerenstva i radu Udruge Mir International, te su razgovarali o planovima Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk za 2019. godinu i sličnim temama.

Na samom početku sjednice istaknuto je da je glavni cilj Povjerenstva bio prikupljati informacije o grobištima na području općine Čitluk i raditi na terenu.

Kroz proteklo razdoblje prikupljeni su podaci za ekshumaciju grobišta i njihovo obilježavanje. Velik broj grobišta je obilježen i neka od njih čekaju na skoru ekshumaciju. Jedan dio grobišta je dobro uređen od strane mještana te ih iz tog razloga nećemo obrađivati već ćemo prednost dati pronalasku neobilježenih grobišta i ekshumaciji posmrtnih ostataka smještenih na lošem terenu kako bi spriječili oskvrnjivanje posljednjih počivališta – naglasio je Slaven Markota, predsjednik čitlučkog Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća te podsjetio na aktivnosti vezane za prikupljanje podataka koje su obavljene prije formiranja Povjerenstva, kao i na aktivnosti samog Povjerenstva u dosadašnjim sazivima.

Poseban naglasak Markota je stavio na najnovije aktivnosti Povjerenstva, a tom prilikom se osvrnuo i na rad Povjerenstva osnovanog pri Odjelu za Drugi svjetski rat pri Hrvatskom narodnom saboru i aktivnosti Udruge Mir International koja vodi brigu o Groblju mira na Bilima, organizaciji obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacionalizma i komunizma, kao i svim aktivnostima vezanim za daljnje uređenje Groblja mira.

U razgovore pod ovom točkom dnevnog reda uključili su se svi članovi Povjerenstva, te su pozvali sve žitelje Brotnja da sudjeluju u misnom slavlju koje je ove godine na Bilima planirano 24.08.2019. godine.

Kako je kazano na današnjem sastanku u planovima za izgradnju Groblja mira je polje posvećeno žrtvama s područja općine Čitluk, a prema podacima kojima raspolaže Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk ovo polje će biti ispunjeno sa približno 1700 križeva, jer je to broj žrtava zabilježenih na području Brotnja. Broj žrtava temelji se na podacima koje posjeduje Povjerenstvo i podacima koji su zabilježeni u župama i drugim izvorima, no bit će dodatno provjeren kako bi na Bilima bio postavljen po jedan križ za svaku žrtvu s područja Brotnja.

Na današnjem sastanku članovi Povjerenstva razgovarali su i o aktivnostima vezanim za izdavanje sveobuhvatne monografije posvećene žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća stradalima na području Brotnja. Za izradu monografije već su napravljene odrađene pripremne aktivnosti a na sastanku je donesen zaključak da će se povećati aktivnosti oko pročišćavanja podatak o žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poraća u cilju objedinjavanja podataka za izradu monografije.

Također, Povjerenstvo je ponovilo apel žiteljima Brotnja da se dostavljanjem podataka o žrtvama i njihovim posljednjim počivalištima uključe u rad Povjerenstva i na taj način doprinesu dostojanstvenom odavanju počasti žrtvama i pronalaženju njihovih posmrtnih ostataka.