Utvrđen dio Groblja Mira na kojem će biti postavljeni križevi za žrtve s područja općine Čitluk

  • 12. svibnja 2021.

Jučer je Dvorani za sastanke Općine Čitluk održan radni sastanak na kojemu su načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan i predstavnici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk razgovarali s Ilijom Ilom Vrljićem, predsjednik Udruge Mir international o metodologiji postavljanja križeva za žrtve s područja općine Čitluk.

Inače, Udruga Mir international gospodari prostorom Groblja Mira na Bilima, a gospodin Vrljić je i predsjednik Organizacijskog odbora za izgradnju Groblja Mira. Fra Miljenko Mića Stojić je također član svih radnih tijela koja vode brigu o Groblju Mira na Bilima i tijela koja vode brigu o žrtvama totalitarnih režima, pa tako i čitlučkog povjerenstva, koje su na sastanku predstavljali Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva i Mate Miletić, član Povjerenstva i savjetnik Načelnika općine Čitluk.

Na jučerašnjem sastanku utvrđena je lokacija, odnosno dio Groblja Mira na koji će biti postavljeni križevi za do sada evidentirane žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk. Dakle, dogovoreni su način postavljanja križeva, kao i to da će se cjelokupan posao oko postavljanja križeva finalizirati kroz nekoliko faza.

Sudionici sastanka dogovorili su da se u prvoj fazi postave postolja za križeve. Riječ je o postoljima koja se s betonskom podlogom ugrađuju u tlo, što je preduvjet za postavljanje ploča s podacima o žrtvama i samog križa. Također, potvrđen je ranije postignuti dogovor da do 21. kolovoza, kada će se na Groblju Mira sv. Misom obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, budu postavljeni križevi za sve žrtve s područja općine Čitluk za koje se do 1. lipnja izvrši uplata predviđenog novčanog iznosa.

Do navedenog obilježavanja obljetnice nastojat će se postaviti križevi i za sve one koji budu izvršili uplatu do kraja lipnja jer su sudionici sastanka uvjereni kako će to biti tehnički izvedivo s obzirom na dogovorenu metodologiju pripremanja lokacije za postavljanje križeva.

Podizanje križeva sa izvršenom uplatom nakon lipnja neće biti tehnički izvedivo do naredne mise na Groblju Mira. Međutim, s uplatama će se nastaviti i nakon završetka lipnja i križevi će biti postavljani u skladu s tehničkim mogućnostima na osnovu pristiglih uplata.

Zbog svega navedenog Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk zamolilo je sve koji su u mogućnosti i žele da križ za njihovog pokojnika bude postavljen do obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima uplatu izvrše što prije radi lakših evidentiranja kako broja križeva tako i same izrade križeva i ploča sa podacima o žrtvama, uz napomenu kako su križevi za pobijene crkvene dužnosnike već postavljeni.

Citluk.ba