Obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka na lokalitetu Čeretići

  • 9. lipnja 2017.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk nastavilo je sa svojim aktivnostima te je jučer na lokalitetu Čeretići u dijelu MZ Vionica obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka hrvatskog vojnika kojeg je, sukladno podacima prikupljenim od građana, u veljači 1945. godine ubila partizanka.

Arheologinja Maja Soldo Čilić rukovodila je jučerašnjom ekshumacijom na mjestu koje je od ranije bilo označeno, a tijekom ekshumacije posmrtnih ostataka arheologinju, radnike i članove Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk na čelu s predsjednikom Povjerenstva Slavnom Markotom posjetili su: Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, Pero Kožul, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega, Velimir Mabić, član širokobriješkog Povjerenstva.

Tijekom posjeta članovi povjerenstava razgovarali su o aktivnostima koje provode na svojim područjima, dosadašnjim iskustvima sa sličnih ekshumacija, kao i o obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima koji će prigodnim programom biti obilježen 19. kolovoza na Memorijalnom groblju mira na Bilima, gdje će biti sahranjeni ekshumirani posmrtni ostaci.

Postupkom ekshumacije pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe bez identifikacijskih oznaka ili osobnih predmeta o čemu je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk obavijestilo Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk poziva sve osobe koje raspolažu informacijama o grobištima iz II svjetskog rata i poraća da svoja saznanja prijave Povjerenstvu, a jedna od sljedećih aktivnosti Povjerenstva bit će upravo provjeravanje ranije prikupljenih podataka.

Među do sada prikupljenim podacima je i svjedočenje o ubijenom poljskom vojniku. Ukoliko se naknadnim provjerama utvrde naznake da se u konkretnom slučaju radi o Poljaku, prije pristupanja ekshumaciji Povjerenstvo će obavijestiti Veleposlanstvo Republike Poljske u BiH.