Dogovoreno postavljanje prvih križeva za žrtve s područja općine Čitluk na Groblju mira

  • 5. veljače 2021.

Groblje mira na Bilima danas su posjetili Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk, Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk, te članovi spomenutog povjerenstva, koji su se na Bilima susreli sa Ilijom Vrljićem i Milom Pušićem, kako bi s predstavnicima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a razgovarali o detaljima vezanim za postavljanje križeva za žrtve s područja Brotnja.

Na sastanku je razgovarano o polju Groblja mira na kojemu bi bili smješteni križevi podignuti za žrtve s područja Brotnja, a predstavnici Općine Čitluk na sastanku su govorili i o dinamici uplata za podizanje križeva.

Tijekom današnjeg sastanka dogovoreno je da će do mise posvećene žrtvama totalitarnih režima, koja će se održati 21.08.2021. godine, biti postavljeni križevi za sve žrtve za koje uplate budu izvršene do početka lipnja. Sastanak je održan nakon odavanja počasti žrtvama povodom Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk održanog u Širokom Brijegu, a tijekom sastanka je više puta naglašeno kako se na Groblju mira planira svakoj hrvatskoj žrtvi poginuloj ili nestaloj u Drugom svjetskom rati i poraću podići bijeli križ sa pločom na kojoj će pisati osnovni podaci o žrtvi.

Inače, čitlučko Povjerenstvo ulaže velike napore u prikupljanje točnih i vjerodostojnih podataka o svim žrtvama s područja općine Čitluk, te je do sada prikupilo podatke o ukupno 1582 žrtve. Objavljivanjem popisa žrtava u cijeli proces prikupljanja podataka uključena je i šira javnost, a trudeći se biti maksimalno transparentno Povjerenstvo redovito ažurira i objavljuje eventualna promjene u popisu, ali i imena žrtava u čiji spomen je uplaćen naznačeni iznos za podizanje križa na Groblju mira. Naime, novčani iznos za podizanje jednog križa je 200 KM i do sada je izvršeno 59 uplata za žrtve s područja općine Čitluk.

Način na koji možete izvršiti uplatu za postavljanje križa je slijedeći:

  • Na uplatnici napisati ime i prezime, adresu i broj telefona ili mobitela uplatitelja
  • Navesti prezime (ime oca) i ime žrtve, godina rođenja i godina smrti (nestanka),
  • u zagradi navesti broj pod kojim se žrtva vodi u popisu žrtava unutar jednog naseljenog mjesta u općini Čitluk
  • Navesti naziv primatelja, broj žiro računa i iznos uplate (platiti u pošti ili banci)

Donacije i dobrovoljni prilozi za  podizanje spomen-križeva

Nažalost, za pretpostaviti je da će biti i onih koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti platiti postavljanje spomen-križeve svojim članovima obitelji, kao i onih koji nemaju više živih srodnika ili njihovi za njih ne brinu. Zbog toga pozivamo sve institucije, udruge, sve naše poslovne ljude, ali i sve ljude dobre volje, koji to mogu i žele, da svojim dobrovoljnim prilozima i donacijama omoguće izgradnju i postavljanje spomen-križeva i za one »kojih se nema tko spomenuti«.

Broj podračuna je: 3381202254028491 , i pozvati se na ID broj: 4227147160002 ,s naznakom: Primatelj – Općina Čitluk, a svrha doznake je za »Postavljanje križeva«.

Devizni račun broj: IBAN BA 39 3380604800818811, SWIFT: UNCRBA 22,  adresa: UniCredit Bank d.d. Kardinala Stepinca bb, 88.000 Mostar, s naznakom: Primatelj – Povjerenstvo za grobišta Čitluk,  a svrha doznake je za »Postavljane križeva«.

Povjerenstvo Čitluka svima se unaprijed iskreno zahvaljuje. Sve uplate su razvidno i  javno obznanjene.

Informacije o uplati za križeve mogu se dobiti svakoga radnog dana na ulazu (portirnici) Općine Čitluk ili preko e-adrese: [email protected], kao i na portalima: www.grobljemira.info, www.citluk.ba.

Prilozi:

Informativni letak

Popis žrtava

Popis uplata za križeve na Bilima s područja općine Čitluk